marți, 10 aprilie 2012

ÎNDOIELI, ÎNTREBĂRI, CERTITUDINI


Dincolo de splendida sărbătoare a Floriilor, intrăm de astăzi în Săptămâna Mare, pregătindu-ne de Paști. Și dacă nu ne-am găsit până acum puterea să ne curățim sufletele și gândurile, mai avem încă o șansă, încă un timp, încă un răgaz.

Ne trăim viața grăbit și, câteodată, absenți. Urgențele (așa cum poate ne place să le numim) se așează tot mai adesea înaintea lucrurilor cu adevărat importante. Săptămânile trec fără să degustăm ordinea zilelor, fără să apreciem la maxim valoarea fiecărei zile, poate a fiecărui ceas (latinii poate ar spune valoarea fiecărei clipe…) iar dincolo de ceasul repezit al dimineții se îmbulzesc și ne cotropesc treburile, neliniștile, căutările, soluțiile, întrebările. Întotdeauna alături de noi stă cineva mai însemnat, către care ne îndreptăm, poate (sau sigur) conștiincioși, poate (sau sigur) îndrăgostiți poate  (sau sigur)  grijulii, întreaga atenție.

Iar seara (poate sau sigur) ni se întâmplă din ce în ce mai des să adormim înainte să avem timp să ne gândim măcar o secundă la ceea ce ni s-a întâmplat sau am simțit peste zi.

Cine mai are vreme să se întoarcă spre sine însuși ca să caute miracolele in propria-i inimă? Cine nu uită niciodată să își spună rugăciunea înainte să alunece în vis spre o altă lume sau spre o altă realitate? Cine mai are îndrăzneala exercițiului de a-și primeni gândul? Cine reușește să se îndrepte spre sărbătoarea Învierii cu demnitatea postului ținut cu seriozitate, smerenie, dragoste și credință? Cine dorește ușurarea păcatelor prin Spovedanie și părtășia cu Hristos prin Sfânta Împărtășanie?          

    Răspunsurile noastre  pot fi (sau sunt) rușinate și (sau) nedemne sau dimpotrivă, pot fi  curajoase, izvorâte din credința cea vie și lucrătoare pentru care Dumnezeu mai ține lumea.

Începe, însă, cea mai tristă, cea mai profundă, cea mai lungă săptămână a credinței dar poate și cea mai frumoasă. Cu ce gânduri să începem și să străbatem Săptâmana Mare? Poate (sau sigur) am avea nevoie de un sfat. De o încurajare. De o ultimă șansă. Numai și numai pentru mântuirea noastră.

În întâmpinarea nevoilor noastre de acest fel, vine rânduiala slujbelor care se săvârșesc în biserici în această perioadă prin care creștinul este părtaș la clipele, la ceasurile, la cele din urmă zile ale Domnului înainte de Sfânta și dureroasa Sa pătimire, pentru ca același creștin să fie părtaș la miracolul Vieții! Al Învierii Domnului! Al reînvierii sale din moartea păcatului care este garanția nemuririi și a vieții veșnice în împărăția lui Dumnezeu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu